Konservering

Jag är utbildad konservator med en kandidatexamen från Institutionen för kulturvård vid Göteborgs Universitet. Tidigare har jag även läst kurser i bl.a. konstvetenskap vid Linköpings Universitet. Sedan sommaren 2009 är jag bosatt i Stockholm och jag arbetar som konservator för Nationalmuseum med Prins Eugens Waldemarsudde.

Nationalmuseum

Att definiera kulturhistorisk konservering är sannerligen inte lätt, särskilt inte eftersom begreppet ständigt utvecklas och vidgas. Kortfattat kan dock sägas att traditionell konservering handlar om att man med naturvetenskapligt förankrade metoder‚ och etiska riktlinjer som stöd‚ söker bevara kulturhistorsika objekt i befintligt skick och förbättra bevarandebetingelserna. Hur denna "vision" återspeglas i konservatorns vardagliga arbete kan variera kraftigt. Vissa konservatorer arbetar praktiskt med att exempelvis rengöra, konsolidera och komplettera/retuschera konstobjekt medan andra arbetar mer preventivt exempelvis med att göra tillståndsbedömningar, inventera magasin, syna föremål inför in- och utlån (på muséer), övervaka klimat i utställningslokaler, fotodokumentera mm. Vidare finns det de konservatorer som enbart ägnar sig åt forskning för att ta fram nya, hållbara konserveringsmetoder.



I dagsläget arbetar jag med förberedelserna inför den stora evakueringen som kommer att ske i samband med Nationalmuseums ombyggnation. Tidigare har jag även varit anställd för en privat firma som specialiserat sig på arkitekturbundet måleri, dvs äldre väggfast måleri på trä, duk, sten, puts, etc. Statens Fastighetsverk har varit den huvudsakliga kunden vilket innebär att jag under långa perioder arbetat på flertalet slott och i andra kulturhistoriskt värdefulla byggnader.

Drottningholms slott

Jag arbetandes med ett polykromt epitafium.

Jag arbetandes med en skulptur i Drottningholmsparken.

Jag i tidningen Byggindustrin.

Fasadkonservering på Scheelegatan.